Nu Cor Goudriaan afscheid heeft genomen van VLOT, is het tijd om kennis te maken met degene die het stokje overneemt: Barry Meruma van advocatenkantoor HABITAT.
Bewegen is leven! Dat is mijn levensmotto. Ik ben 57 jaar, ondernemer, altijd lekker actief, doelgericht en betrokken bij mijn omgeving. De basis: een gezin met vrouw en vier kinderen, een advocatenkantoor dat ik elke dag mag laten groeien en bloeien, en bergmarathons – voor sportieve ontspanning na volle dagen. Ik geniet van wat er is, maar ben nieuwsgierig naar wat er nog kan komen.
En tsja, laat ik het hoge woord er gelijk maar uit gooien: ik woon niet drijvend, maar onze tuin ligt wel aan open vaarwater. Inclusief een vijf-pk’tje en de prachtige natuur van het Ilperveld bij Amsterdam.
Waarom woonboten?
Ik vind de woonbotenwereld leuk omdat ik een klik heb met het type mensen. Ik generaliseer, maar het is opvallend dat zoveel van de bootbewoners die ik tegenkom het net even anders willen doen dan de rest van de wereld. Bewuste levensgenieters met een positieve grondhouding. Tikje tegendraads, dicht bij de natuur, eigen keuzes willen maken en dan doorpakken. Ruimtezoekers in de regels die gelden. Hoe mooi is dat?
Sinds de periode tussen 1950 en 1980 is woonbotenland juridisch in beweging. Toen mensen ontdekten dat je met een boot of ark zomaar ergens kon gaan liggen wonen, was het vrijheid en blijheid. Inmiddels onvoorstelbaar, maar toen begrijpelijk: er was woningnood, regels waren er nauwelijks en handhaving van de regels die er wel waren was geen ‘beleidsprioriteit’ bij de overheid.
Gaandeweg werden het overheidsbeleid en de regelgeving concreter en ontstond er een steeds duidelijker bewustzijn – een beweging om woonboten een echte plek te geven als erkende, goed geregelde woonsituatie, vergelijkbaar met wonen op de wal. In dat (op zichzelf positieve) proces zitten we eigenlijk nog steeds, met als voorlopig hoogtepunt het nieuwe woonbotenrecht, dat op 1 januari 2018 in werking trad. De woonbotenwereld is nu een wereld van omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen geworden. En laat dat nou net de wereld zijn waarin HABITAT dagelijks actief is.
Kennis delen
Helaas heeft de wens om waterwonen beter te regelen ook een keerzijde: ongeregelde of slecht geregelde historisch gegroeide situaties zullen uiteindelijk worden beëindigd of moeten worden voorzien van de juiste toestemmingen. Vandaar dat we bij HABITAT de HABITAT | Ligplaatscheck hebben ontwikkeld, een soort juridische röntgenfoto van individuele ligplaatsen. Net als met onze website, woonbootadvocaat.nl, hoop ik daarmee meer zicht te bieden op de juridische positie van waterbewoners. Ik hoop van de website zelfs een juridisch expertisecentrum voor woonbotenland te maken – een plek waar alle relevante juridische kennis beschikbaar is.
Aan VLOT werk ik graag mee, omdat ik vind dat het blad zo’n mooie, vrolijke sfeer van genieten oproept, en omdat het precies past bij mijn missie: kennis delen en dichtbij zijn als er iets misgaat. Op de pagina Politiek & Recht wil ik nieuwe ontwikkelingen bespreken, juridische onduidelijkheden verhelderen en wellicht een inkijkje geven in onze praktijk van alledag. Het doel: samen naar ruimte blijven zoeken in de re-gels en oplossingen vinden bij problemen. Want dat is wat woonbootland zo bijzonder maakt.