Langs de oude weg van Rotterdam naar Gouda ligt Hitland: een natuurgebied ten zuiden van Nieuwerkerk aan den IJssel, in de provincie Zuid-Holland. Het is een gevarieerd gebied met water, bos, moeras en weilanden. Én het heeft een haven met woonboten. Een voormalige werkhaven zelfs.

Bochtafsnijdingen
De open benedenloop van de Hollandsche IJssel is van oudsher een belangrijke schakel in de drukke scheepvaartroute tussen Rotterdam en Amsterdam. In 1934 kwam dr. ir. Johan van Veen (ook de ‘vader’ van de Deltawerken en ingenieur bij Rijkswaterstaat) met het plan om de slecht bevaarbare bochten in de rivier af te snijden en zo de Hollandsche IJssel beter geschikt te maken voor de scheepvaart. De haven in Hitland is ontstaan na een van deze bochtafsnijdingen.

Van werk- naar woonhavenVan werk- naar woonhaven
In 1939 kreeg grind- en ballastmaatschappij Van Haaften een vergunning voor het aanleggen van de haven. Lange tijd was het een echte werkhaven voor de zand- en baggerschepen van het bedrijf. In de jaren 70 kocht ir. S.J. Sipkema de haven. Hij maakte er de woonhaven van die het nu nog altijd is. De karaktervolle haven biedt inmiddels plaats aan 21 unieke voormalige werkschepen.

En niet alleen de schepen zijn uniek en divers, de bewoners zijn dat ook! Benieuwd naar hun verhalen? Je leest ze in VLOT 45 van september 2022. Ontdek je meteen de eisen voor een ligplaats op deze bijzondere plek.

Bekijk hieronder een filmpje met prachtige dronebeelden van Werkhaven Hitland, gemaakt door Tim Vos.