Het Turkse architectenbureau SO?, gevestigd in Istanbul, heeft een opvouwbare noodwaterwoning ontworpen die na een aardbeving gebruikt kan worden als opvangplek. Als dat geen mooi voorbeeld is van het nuttige met het aangename verenigen, weten wij het ook niet meer.
Foto’s Kayhan Kaygusuz
Na een zware aardbeving in 1999, waarbij meer dan 14.000 mensen om het leven kwamen, wees Istanbul 477 open plekken in de stad aan die in geval van nood konden dienen als verzamelpunten. In de loop der jaren is het overgrote deel van die plekken echter bebouwd; inmiddels zijn er nog maar 97 over. Reden genoeg voor architecten en SO?-oprichters Sevince Bayrak en Oral Goktas om buiten de lijntjes te kleuren. Ze ontwierpen een opvouwbare noodwaterwoning waar zes personen in terecht kunnen na een aardbeving.
Opvouwbare woning
Het prototype bestaat uit een drijvende ponton van beton, met daarop een opvouwbare structuur waarin vaste meubels staan. Doordat de tent-achtige woningen in elkaar gevouwen kunnen worden, kunnen ze gemakkelijk worden opgeborgen zolang ze niet nodig zijn. Wanneer er wél nood aan de man is, kunnen ze worden uitgeklapt zonder dat daar bouwvakkers voor nodig zijn.
In elke woning moet een kleine keuken komen, plus een zitkamer en slaapruimtes op een hoger platform. Aan beide uiteinden van het huis zitten grote deuren tot aan de nok, waardoor de ‘tent’ lekker licht en ruim aanvoelt.
Gouden Hoorn
De waterwoningen moeten komen te liggen in de Gouden Hoorn, een riviermonding die op een natuurlijke manier wordt beschermd tegen tsunami’s en die bovendien een strategische ligging heeft ten opzichte van de zee. Als de wegen geblokkeerd raken door puin van een aardbeving, kunnen bewoners daardoor toch aan hulp en eten komen.
Volgens de architecten is er in de Gouden Hoorn ruimte voor 180.000 noodwaterwoningen.
Bron: dezeen.com