Onder de rook van Amsterdam ligt een ark die niet te missen is. En de binnenkant is misschien nog wel opmerkelijker dan de buitenkant.
Sinds 2017 ligt-ie er. Met een grandioos uitzicht op de Westeinderplassen, omringd door water en stilte, en toch op maar vijf minuten afstand van Kudelstaart. Frans en Linda wonen alweer acht jaar op deze plek en besloten een paar jaar geleden hun oude ark te vervangen door een nieuwe. En wat voor een.
Ze wilden geen standaardvorm. De ark mocht best een beetje apart zijn en moest vloeiende lijnen hebben – vooral geen schoenendoos. Ze zagen een ontwerp van Alexander Henny en waren meteen verkocht. Leisteen met gepatineerd koper; splitlevel met brede omlopen en dito dakoverstekken.
De architect werd geïnspireerd door vormen uit de natuur. En die zijn nooit rechthoekig. ‘Gelukkig gaf de regelgeving in Kudelstaart ruimte voor iets van deze omvang,’ zegt hij erover. ‘En de gemeente was erg flexibel in de vormgeving. Veel welstandcommissies zouden dit niet accepteren. Dat is eigenlijk het mooiste voor een architect: dat mensen enthousiast zijn over het ontwerp én dat het te realiseren is.’
Voor die realisatie kwamen Linda en Frans na een rondje arkenbouwers uit bij Fries ambacht in Heerenveen: Spruyt Waterwoningen. ‘We zien steeds meer architectuur op het water,’ zegt eigenaar Arjen Jonker. ‘Het spanningsveld tussen mooi en uitvoerbaar is soms lastig, maar wij houden wel van uitdaging.’
Het resultaat mag er zijn: een opvallende, karakteristieke en vanbinnen bijna kasteelachtige ark met een landgoed waar je u tegen zegt.
Aan de buitenkant
De groene banen koper rond de ark maskeren de constructie voor de brede omloop rondom. De complete staalconstructie is eerst voorgemonteerd, zodat de koper- en leisteenvakmannen om de stalen constructie heen konden werken. De leistenen zijn traditioneel aangebracht, met haken op een latverdeling. Het mooie patroon vroeg om een nauwkeurige uitzetting van die latverdeling. Een behoorlijke klus: ze zijn er in Heerenveen bijna drie weken bezig geweest.
Rond de ark is een soort damwand aangebracht om de boot te beschermen, want aan lagerwal is windkracht tien geen traktatie. Met een soort stapstenen is van de nood een deugd gemaakt.
Interieur
In de keuken en badkamer is barnwood gebruikt, van klassieke schuren uit Oostenrijk. Het aanrechtblad, met een extra donkergrijze kleurtint, is van beton. In de hele ark liggen kleine bricks en castle stones. Samen met de glanzende, massief koperen voordeuren geven die de woning het kasteelachtige uiterlijk. Over de optrede van de trap heeft de architect goed nagedacht – en als je eroverheen loopt, merk je dat dat wel degelijk verschil maakt.
Het uitzicht rondom is adembenemend. De twee groene relaxstoelen zijn dan ook regelmatig bezet. De koperen kaarsenstander komt uit een oude katholieke kerk. En alle lampen aan boord bestaan uit honderden stukjes glas die Linda een voor een aan haakjes heeft gehangen. De moeite van het priegelen meer dan waard.
De wanden in de kamer (en in het toilet) lijken wel verroest, maar toch is het gewoon verf wat er op de muren zit. Of nou ja, ‘gewoon’… Een schilder die dit kan, mag je gerust een kunstenaar noemen. De plafondbalken zijn van antiek eikenhout, afkomstig van een Friese houtboer. De oude planken zijn verlijmd als grove balken. Ook vakwerk, dus.